За здравето с Виктория, подобряване на здравето

Репродуктивно здраве при мъжете!

Въведение

Безплодието се дефинира като невъзможност за зачеване след 12 месеца незащитен полов акт или шест месеца за жени на възраст 35 или повече години.

Има все повече доказателства, че храненето може да играе важна роля за коригиране на резултатите, свързани с плодовитостта, както при мъжете, така и при жените.

Ще обърнем внимание на мъжете.

Свойства

✅ Налице са резултати от проучвания, показващи положителен ефект на средиземноморска диета върху по-добри параметри за качество на сперматозоидите

✅ Диета, характеризираща се с висок прием на зехтин, ядки, бобови растения, плодове, зеленчуци и пълнозърнени храни, умерен прием на риба, птиче месо и вино и нисък прием на млечни продукти, червени или преработени меса и сладкиши също подобрява качеството на сперматозоидите и повишава нивата на тестостерона

❌ Честата консумация на сладкиши и закуски, преработено месо, животински мазнини, рафинирани зърнени продукти, червено месо, картофи и млечни продукти е положително свързана с абнормни параметри на спермата (ненормален брой, прогресивна подвижност и морфология на сперма).

❌ Намаленото ниво на антиоксиданти причинява увеличаване на оксидативния стрес, което води до липидна пероксидация на мембраната на сперматозоидите, намалена подвижност, увреждане на ДНК на спермата.

✅ Витамин B12 или кобаламин е водоразтворим витамин, който действа като кофактор в синтеза на ДНК и в метаболизма както на мастни киселини, така и на аминокиселини. Витамин В12 влияе положително на качеството на спермата чрез увеличаване на броя на сперматозоидите, подвижността и минимизиране на увреждането на ДНК на спермата

🧪 Извод: Храната, която мъжете трябва да консумират следва да бъде богата на антиоксиданти, да се стремят към здравословен начин на живот, да се изключат или сведат до минимум млечните продукти, червеното месо, алкохола, тютюнопушенето и високия прием на рафинирани храни.

При ЖЕНИТЕ:

❌ Високият прием на млечни продукти с високо съдържание на мазнини е свързан с по-нисък брой антрални фоликули на яйчниците

✅ Приемът на риба се свързва с положителни резултати що се касае до безплодието

❌ Консумацията на въглехидрати с висок гликемичен индекс се свързва с по-висок риск от овулаторно безплодие

❌ Ниските нива на витамин Д биха могли да повлияят върху безплодието

✅ Приемът на фолиева киселина се свързва с по-нисък риск от безплодие

❌ Дефицитът на Мед (Cu) може да има значителна роля при женското безплодие

✅ При мъжете може да бъдат избегнати и забавени проблемите на възрастта с приема на билки като бабини зъби, мурсалски чай, магарешки бодил и др.

ВИЖ всички наши продукти ТУК

Заключение

Жените следва да наблягаме на храни, богати на Витамин Д като риба например, както и на такива, богати на фолат – зеленолистни, бобови, семена и др. Би било добре да редуцираме приема на млечни продукти.

При мъжете се появяват репродуктивни проблеми основно с напредване на възрастта. Билките са един от основните фактори за забавяне на този процес. В тази връзка чаят за мъже Strong bear подпомага производството на тестостерон при мъжете и служи като превенция за появата на проблеми с либидото и простатата.

Виктория Апостолова
Виктория Апостолова@victoriadiet.eu
Read More
Виктория Апостолова е член на екипа на The Green Bear от 2022г. Тя е Нутриционист и завършил магистър по "Храни, хранене и диететика" и успешен консултант при хранителни нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *