За здравето с Виктория

Витамин Ц – ползи и влияние

Въведение

Витамин С (аскорбинова киселина) е водоразтворим витамин. Той е важен за растежа и възстановяването на тъканите на клетките, венците, кръвоносните съдове, костите и зъбите, като спомага за усвояването на желязо от организма и увеличава възстановителните сили. Ползите му са огромни за защитата на организма от инфекции. Той действа като имуностимулатор.

Свойства

Антиоксидант:

Витамин C осигурява важна антиоксидантна подкрепа, защитава клетките от оксидативния стрес и въздействието на свободните радикали, а също така може да помогне за регенерирането на други антиоксиданти в тялото.

За здравето на сърцето:

Високият прием на храни, богати на Витамин C, може да подобри значително здравето на сърцето. Тези ползи са свързани донякъде и с антиоксидантните свойства на Витамин C.

За отслабване:

Хората с високи нива на Витамин C в организма окисляват 30% повече мазнини по време на умерени упражнения в сравнение с тези с ниски нива на Витамин C. Доказана е зависимостта между нивата на този витамин и телесната маса. Някои изследователи смятат, че ниските нива на Витамин C водят до задържане на мазнините в тялото.

 

ВИЖ всички наши продукти ТУК

още информация

За здравето на кожата:

По-високият прием на Витамин C може да забави стареенето на кожата, да намали бръчките и да предпази кожата от изсушаване. Тези ползи се дължат на ролята, която оказва Витамин C върху синтеза на колагена.

Витамин Ц и Л-карнитин:

Л-карнитинът е аминокиселина, която е свързана с производството на енергия в организма. Телата ни я произвеждат по естествен начин, но ниските нива на Витамин C водят до по-ниското производство на тази важна аминокиселина.

Витамин C и метаболизма на протеините: Витамин C играе важна роля в разграждането на протеините в организма.

Най-богатите на аскорбинова киселина са храни като: киви, шипка *ТУК МОЖЕ ДА ГО ВЪРЖЕМ С ЧАЯ , червен пипер, цитрусови плодове, касис, лук, домати, листни зеленчуци – марули, магданоз, броколи, карфиол, зеле, картофи.

Виктория Апостолова
Виктория Апостолова@victoriadiet.eu
Read More
Виктория Апостолова е член на екипа на The Green Bear от 2022г. Тя е Нутриционист и завършил магистър по "Храни, хранене и диететика" и успешен консултант при хранителни нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *