Детоксикация на тялото в 9 стъпки

“Детоксикация” е изключително популярна дума през последните години. Когато искате да елиминирате токсините от тялото си, да укрепите здравето си и да стимулирате загубата на тегло, на помощ идва детоксът. Човешкото тяло разполага със сложна система от органи, включваща черен дроб, бъбреци, бели дробове, храносмилателна система и кожа, и основната й функция е именно да пречиства организма. Въпреки това никога не е излишно да подпомогнете по естествен начин системата за детоксикация на тялото.

1. Пийте повече вода

Водата е живот! Тя не само утолява жаждата ви, но е жизненоважна и за процеси като регулиране на телесната температура, храносмилане и усвояване на хранителните вещества, а оттам и за детоксикацията на тялото ви. Функциите и активностите на клетките, разграждащи хранителните вещества, които тялото използва като енергия, са свързани с отделянето на карбамид и въглероден диоксид, които причиняват сериозни вреди, ако се натрупат в кръвта. За отстраняването им от организма съществена роля играе именно водата, която ги отделя чрез дишане, уриниране и изпотяване, затова е важно да се хидратирате правилно.

2. Фокусирайте се върху съня

Качественият сън е задължително условие за укрепване на тялото и естествената му система за детоксикация. По време на сън мозъкът ви се презарежда и реорганизира, и задейства процеса на премахване на натрупалите се през деня токсини. Лошият, нередовен сън пречи на детоксикиращите процеси в тялото ви и позволява на токсичните отпадъчни продукти да се натрупват в него. Това може да има най-различни последици за здравето – от тревожност и стрес, през затлъстяване и високо кръвно налягане, до диабет тип 2 и сърдечни проблеми.

детокс, чай
3. Ограничете алкохола

Ако една чаша вино вечер с вечерята се приема като полезна за здравето, то прекаляването с алкохола може да доведе до най-различни здравословни проблеми, свързани най-вече с черния дроб и детоксикиращата му функция. Чернодробната ензимна система метаболизира алкохола до ацеталдехид (химикал, който причинява рак), който автоматично бива идентифициран като токсин. След това черният дроб го трансформира в безвредното вещество ацетат, което по-късно се освобождава от тялото ви по естествен път. Тъй като черният дроб преработва над 90% от алкохола в организма, един от най-добрите начини да запазите детоксикиращата система на тялото си здрава и работеща е да ограничите или прекратите изцяло консумацията на алкохол.

4. Избягвайте захарта и преработените храни

Захарта и преработените храни са причинители на много хронични заболявания. Неконтролируемата консумация на сладки и преработени храни води до затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови проблеми и рак. Тези заболявания потискат способността на тялото ви да се детоксикира по естествен път, като увреждат черния дроб и бъбреците, които са жизненоважни за процеса на детоксикация. За да поддържате тялото си в добро здраве, така че всички органи за функционират адекватно, ви е необходимо пълноценно и разнообразно меню и подходящ чай от билки. Елиминирането на навика да приемате вредната храна не е лека задача, но консумацията на повече плодове и зеленчуци е добър старт.

5. Намалете приема на сол

Детоксикацията е свързана с премахването на излишната вода от тялото ви. Ако прекалявате със солта, тялото ви започва да задържа излишна течност, а това натрупване причинява стомашен дискомфорт и подуване на корема. Колкото и странно да звучи, сред най-добрите начини да детоксикирате натрупаната от солта излишна вода в тялото е именно приемането на повече вода. Това е така, защото когато консумирате твърде много сол, а не пиете достатъчно вода или чай, тялото ви отделя антидиуретичен хормон, който ви пречи да уринирате, а оттам задържате течности. Пиенето на достатъчно вода стимулира уринирането и така тялото освобождава повече вода и отпадъчни продукти. Този процес може да се подпомогне чрез консумацията на храни, съдържащи калий – картофи, боб, спанак, тиква, банани.

6. Яжте храни, богати на антиоксиданти
детокс, чай, вода

Антиоксидантите предпазват клетките от увреждането, което им причиняват свободните радикали в организма. Тялото ви произвежда тези молекули за клетъчни процеси като храносмилането, но употребата на алкохол и цигари, нездравословното хранене и замърсяването могат значително да повишат нивата на тези свободни радикали, което води до състояние на оксидативен стрес. Оксидативният стрес уврежда клетките в тялото и може да доведе до деменция, сърдечни и чернодробни заболявания, астма и рак. Антиоксидантите, като витамин А, C и Е, селен, ликопен и лутеин, увеличават защитата на организма срещу свободните радикали и други токсини в тялото ви. Храните с най-високите количества антиоксиданти са плодовете и зеленчуците, ядките, какаото, подправките, кафето и зеления чай.

6. Яжте храни с високо съдържание на пребиотици

За здравата детоксикираща система на тялото е важно да имате здрави черва. В чревната ви флора присъстват добри бактерии, наречени пробиотици, които имат ползотворен ефект върху здравето ви. Тяхното количество и активност са тясно свързани с пребиотиците, с които вашите добри бактерии се “хранят”. Употребата на антибиотици, лошата устна хигиена и некачествената диета предизвикват дисбаланс в чревната флора и нездравословна промяна в бактериите, което отслабва имунната система и създава риск от възпаления и заболявания. Пребиотиците поддържат храносмилателната система здрава, което е важно за правилната детоксикация и здравето на имунната система, затова може да включите в менюто си домати, банани, аспержи, лук и чесън.

Топ 10 най-здравословни храни за закуска

8. Бъдете активни

Редовните упражнения ви осигуряват по-дълъг живот, намалявайки риска от много състояния, като диабет тип 2, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и рак. Ключовата полза за здравето ви е, че редовната физическа активност тушира възпаленията в организма, които причиняват отслабване на имунната система и предизвикват заболяванията. Това съдейства за правилното функциониране на всички системи в тялото ви, включително и на системата за детоксикация.

Бонус съвет: Доверете се на лечебните растения

Детокс, чай

Природата също има своя начин за подпомагане на естествените процеси на детоксикация в организма и справяне с натрупаните вредни вещества. Билковите чайове чудесно допълват богатото на антиоксиданти меню и спомагат хидратацията на тялото ви.

Detox Tea съдържа специална комбинация от билки, които имат свойството да изхвърлят токсините, като влияят върху различни системи и процеси в тялото. Джинджифилът в него стимулира храносмилането и метаболизма. Ментата успокоява нервната система и стомашно-чревния тракт. Невенът има много мощни противовъзпалителни и противомикробни свойства, затова успешно пречиства храносмилателната система. В борбата със стомашните проблеми успешно се справя и жълтият кантарион. Със своето диуретично действие мурсалският чай стимулира изхвърлянето на вредните вещества от организма. Листата от бреза помагат на бъбреците да освободят тялото ви от излишната вода. Белият трън е силен антиоксидант и подобрява функцията на черния дроб, който филтрира токсините. Копривата се грижи за цялостното ви здравословно състояние.

Вижте още по темата: Истината за детоксикиращите чайове

10-те най-силни подправки при ДЕТОКС!

Какви билкови чайове да използваме при детокс?

Категории

ПОСЛЕДНИ

НАШИЯТ INSTAGRAM

Нашите билкови миксове са сертифицирани и препоръчвани от лекари, НО действията на билките могат да бъдат притъпени посредством различни фактори. Винаги препоръчваме на клиентите си, стартирайки приема на чайовете ни, да се опитат да подобрят своите най-елементарни навици, за да виждат десет пъти по-добри резултати. Не сте задължени да тренирате с часове и да броите всяка калория, даже напротив, минимални усилия от ваша страна, ще ви донесат гарантирани резултати! Приемайте чая редовно, както е описано - два пъти дневно, опитайте да вложите минимални усилия от ваша страна и вижте резултата!

Нашите билкови миксове са сертифицирани и препоръчвани от лекари, НО действията на билките могат да бъдат притъпени посредством различни фактори. Винаги препоръчваме на клиентите си, стартирайки приема на чайовете ни, да се опитат да подобрят своите най-елементарни навици, за да виждат десет пъти по-добри резултати. Не сте задължени да тренирате с часове и да броите всяка калория, даже напротив, минимални усилия от ваша страна, ще ви донесат гарантирани резултати! Приемайте чая редовно, както е описано - два пъти дневно, опитайте да вложите минимални усилия от ваша страна и вижте резултата!

Количка
Започнете да пишете за да видите продукти

Кутии

Детокс

Намаления

Отслабване

СПЕЦИАЛНО ЗА ВАС

Запишете се за нашия бюлетин, за да получите 10% отстъпка и първи да получавате новите ни оферти.

* Можете да се отпишете по всяко време.
Политика за поверителност