Синдром на поликистозните яйчници – 2 част

Какво научихте в част 1

– Чести симптоми 

– Причини за СПКЯ

– Научна информация

Хранителни фактори

    • Намаляване на калоричното съдържание на диетата. Въвеждане на нискокалорична диета с нисък гликемичен индекс – Диетите с нисък ГИ намаляват хомеостазния модел за оценка на Инсулинова резистентност или т.нар HOMA индекс, намаляват инсулина на гладно, общия холестерол и триглицеридите, обиколката на талията и общия тестостерон в сравнение с диети с висок ГИ.
      В допълнение, включването на храни с нисък Гликемичен индекс, увеличаване на физическата активност и добавяне на омега-3 увеличават нивата на HDL холестерола, както и синтеза на глобулин, свързващ половите хормони (т.нар SHBG) и водят до намаляване на телесните мазнини.
      Храненето, богато на α-линоленова киселина, каквато се съдържа в лененото масло, оказва благоприятен ефект върху синдрома на поликистозните яйчници.
      Доказани са ефектите на разтворимите диетични фибри върху SCFA (късоверижни мастни киселини). Те се произвеждат от чревния микробиом и намаляват риска от възпалителни заболявания, диабет тип 2, затлъстяване, сърдечно съдови заболявания.
      Диетите с нисък ГИ могат да повлияят на хормоните, регулиращи апетита, включително грелин и глюкагон. Храните с нисък ГИ намаляват грелина и повишават глюкагона при жени със СПКЯ.
      Кетогенната диета, която ограничава консумацията на общи въглехидрати в полза на растителни мазнини, подобрява менструалния цикъл, намалява кръвната захар и телесното тегло, подобрява чернодробната функция при жени със СПКЯ, които са били със затлъстяване.

БИЛКИ

Допълването на диетата с антиоксиданти и билки е много ефективно в борбата с хроничното възпаление – КУРКУМА
За подобряване на чернодробната стеатоза – БЯЛ ТРЪН, който се съдъра в Slim bear – detox tea
За подобряване на чревна дисбиоза – ПРОБИОТИЦИ

Физическа активност

Анализи установяват, че подобренията в здравните резултати зависят повече от интензивността на упражненията, отколкото от тяхното времетраене
Резултатите от този анализ подкрепят използването на упражнения като част от терапията и че упражненията с висока интензивност могат да имат най-голямо въздействие върху кардиореспираторната резистентност, инсулиновата резистентност и телесния състав.
Интензивните аеробни упражнения и тренировките, използващи съпротивление (например ластици) водят до подобряване на инсулиновата чувствителност
Минималната аеробна активност на седмица трябва да бъде 120 минути.

Сън и неговото значение

Разстройствата на психичното здраве са силно разпространени в случаите на СПКЯ, които са свързани със значително по-чести състояния на тревожност и депресия, както и нарушения на съня.
Нарушенията на съня оказват влияние върху етиологията и развитието на тревожността и депресията, наблюдавани при СПКЯ.
Липсата на сън е свързана с повишен риск от ИР, затлъстяване и диабет тип 2.
Основният хормон на епифизната жлеза, мелатонин, участва в регулирането на циркадния ритъм. През последните години се наблюдава, че при пациенти със СПКЯ намаляват нивата на мелатонин във фоликуларната течност.
Мелатонинът е силен антиоксидант и ефективен уловител на свободните радикали, който защитава фоликулите на яйчниците по време на узряването им.

Хранителни добавки

По-голямата част от жените със СПКЯ следват неправилно балансирана диета, включваща дефицити на фибри, омега 3, калций, магнезий, цинк и витамини (фолиева киселина, витамин С, витамин В12 и витамин D). Стига се до излишък от хранителни вещества като захароза, натрий, общи мазнини, наситените мастни киселини и холестерол.

Доказано е, че недостигът на витамин В3 е свързан с развитието на възпалителни състояния, водещи до повишен риск от сърдечно-съдови синдроми.
Доказано е, че лечението с метформин е допълнително свързано с дефицит на тиамин и кобаламин. Затова е важно те да се приемат с храната или ако лекуващият лекар прецени да се добавят под формата на хранителни добавки.
Набавянето на Коензим Q10 има благоприятен ефект върху възпаленията
Витамин D индиректно влияе върху метаболизма на въглехидратите.
Комбинираната добавка на магнезий, цинк, калций и витамин D е довело до намаляване общия тестостерон.
Комбинацията от витамин D и рибено масло намалява параметрите на възпалението в тялото (серумен С-реактивен протеин (CRP), понижаване на гените на интерлевкин (IL)-1) и общите нива на тестостерон и има благоприятен ефект върху параметрите на психичното здраве
Мио-инозитолът е толкова ефективен, колкото метформин за подобряване на клиничния и метаболитен профил на жени със СПКЯ.
Инозитолът повишава инсулиновата чувствителност, нормализира андрогените в кръвта, подобрява гликемията.
Инозитолът има потенциал да възстановя спонтанната овулация и да подобри плодовитостта при жени със СПКЯ.

Виктория Апостолова
Виктория Апостолова@victoriadiet.eu
Read More
Виктория Апостолова е член на екипа на The Green Bear от 2022г. Тя е Нутриционист и завършил магистър по "Храни, хранене и диететика" и успешен консултант при хранителни нарушения.

Категории

ПОСЛЕДНИ

НАШИЯТ INSTAGRAM

Нашите билкови миксове са сертифицирани и препоръчвани от лекари, НО действията на билките могат да бъдат притъпени посредством различни фактори. Винаги препоръчваме на клиентите си, стартирайки приема на чайовете ни, да се опитат да подобрят своите най-елементарни навици, за да виждат десет пъти по-добри резултати. Не сте задължени да тренирате с часове и да броите всяка калория, даже напротив, минимални усилия от ваша страна, ще ви донесат гарантирани резултати! Приемайте чая редовно, както е описано - два пъти дневно, опитайте да вложите минимални усилия от ваша страна и вижте резултата!

Нашите билкови миксове са сертифицирани и препоръчвани от лекари, НО действията на билките могат да бъдат притъпени посредством различни фактори. Винаги препоръчваме на клиентите си, стартирайки приема на чайовете ни, да се опитат да подобрят своите най-елементарни навици, за да виждат десет пъти по-добри резултати. Не сте задължени да тренирате с часове и да броите всяка калория, даже напротив, минимални усилия от ваша страна, ще ви донесат гарантирани резултати! Приемайте чая редовно, както е описано - два пъти дневно, опитайте да вложите минимални усилия от ваша страна и вижте резултата!

Количка
Започнете да пишете за да видите продукти

Кутии

Детокс

Намаления

Отслабване

СПЕЦИАЛНО ЗА ВАС

Запишете се за нашия бюлетин, за да получите 10% отстъпка и първи да получавате новите ни оферти.

* Можете да се отпишете по всяко време.
Политика за поверителност