За билките

Детокс чайове – действат ли наистина?

Въведение

Детоксикацията се превърна в широко разпространен процес в световен мащаб. Хора от цял свят пречистват телата си със или без ясна причина затова. Думата „детокс“ стана толкова модерна, че се използва на етикетите на продукти от всякакво естество. В това число може да попаднат храни, напитки, козметика и дори хапчета. Детоксикация в буквален превод означава пречистване на тялото от токсини. Ако сте решили да изпробвате детоксикиращ чай, като метод за отслабване или просто за подобряване на здравето си, следете съдържанието на продукта, защото има съставки, които може да се окажат неподходящи или дори вредни за вас.

Съставки и действие

Да разгледаме кои са най-често включваните съставки в такива чайове и защо трябва да следите етикетите на тях:

Зеленият чай например е особено здравословен и съдържа Катехини, за които се смята, че спомагат за изгарянето на мазнини при физическа активност. Тоест той ще ви помогне да отслабнете само ако тренирате редом с това. В една чаша зелен чай се съдържат около 25мг кофеин, така че това го прави не толкова желан за хора с аритмия на сърцето или други сърдечно-съдови проблеми. Поради действието на Катехините или други сходни съставки, повечето детокс чайове включват в листовките си препоръки за спорт и намаляване на храната. Така реално постигате някакви резултати, но не толкова благодарение на чая, а поради промяната в начина ви на живот. В това няма нищо лошо разбира се, но може да бъде направено и без „вълшебен“ чай.

Понякога такива миксирани чайове съдържат много по-големи количества кофеин, набавени по един или друг начин, а това ги прави още по-опасни за малки деца или по-възрастни хора. Кофеинът също така е считан за естествен диуретик, което означава, че може да намали теглото ви чрез загуба на вода от организма – обезводняване.

Екстрактът от грейпфрут в някои чайове може да увеличи въздействието на някои лекарства, ако приемате такива, и това да създаде животозастрашаващи странични ефекти. Желателно е да не консумирате грейпфрут или продукти, които го съдържат под една или друга форма, ако приемате лекарства. В такива ситуации е добре да се консултирате с лекаря, който ви ги е предписал.

Други детоксикиращи чайове са известни със слабителното си действие и тази слава се прехвърля на много от наистина качествените продукти, защото хората вече имат изградено мнение затова. Това слабително действие също може да ви обезводни и да придаде временен плосък вид на корема ви, което ще ви подведе, че сте отслабнали, но ефектът ще изчезне в мига, когато спрете да приемате този чай. Ако чаят, който приемате ви кара да ходите често до тоалетната и загубите 2-3кг тегло от обезводняване, това не означава, че сте изхвърлили токсини от тялото си, а по-скоро сте изпразнили дебелото си черво и пикочния мехур временно. Също така слабителното действие на чая може да унищожи ефекта на лекарства, ако приемате такива, защото чрез него те преминават през чревния тракт преди да успеят да бъдат абсорбирани.

Задължително проверете дали продуктите, които закупувате не съдържат сенна (мощно слабително), консерванти, незаконни химикали като ефедрин (ефедринов хидрохлорид), който е изключително опасен за сърдечно-съдовата ви система, или прекалено високи нива на кофеин (над 100-150мг за чаша чай).

Много разпространени вече марки от пречистващи чайове съдържат такива съставки, но за съжаление те могат да бъдат трудно регулирани от институциите, особено ако няма подаден сигнал затова. За съжаление обаче тези съставки могат да причинят аритмия на сърцето, инфаркт (при злоупотреба с количеството), припадъци или хипогликемия (рязък спад на кръвната захар). Всъщност през 2014г избухна почти световен скандал, когато в Японски чай за пречистване на тялото бяха открити антидепресантни лекарства. Съставката флуоксетин, която бе намерена в този чай, може да причини сериозни животозастрашаващи странични ефекти и чаят беше спрян от производство. До нас не достигна информация дали производителите са понесли някакви наказания затова.

Тук е мястото да обърнем внимание на съставките на Slim bear- любимият чай за детокс на стотици хиляди души. Причината за това се крие в уникалния състав от 8 билки, които имат синергично действие помежду си. Продуктът е одобрен и препоръчан от лекари и диетолози, а за всяка от съставките му са провеждани медицински проучвания, потвърждаващи действието им. Съдържанието на нашият чай е описано на опаковката, както и свойствата на всяка една от 8-те билки, които се съдържат в него. Така потребителите могат да получат желаната информация за неговото въздействие върху организма им. Ако сте решили да приемате чай с цел отслабване или подобряване на здравето, то следете съдържанието на етикетите и заложете на нещата, които ви помагат, вместо да ви навредят.

Повече за любимият детокс чай на всички

Slim bear е предназначен за употреба от хора, стремящи се към по-добро здраве, тонус, енергия и поддържане на по-ниско тегло. Именно затова в състава на този чай са използвани билки, за които е научно доказано, че биха допринесли за постигането на подобни резултати при спортуващи и грижещи се за здравето си хора. По-долу прилагам проучванията, до които аз лично достигнах, когато избирах какви точно билки да съберем в състава на продукта. Тези проучвания, както и информацията за същите билки, получена от различни книги и консултации с диетолози и лекари, ни дадоха нужната увереност за да вярваме в продукта си и да го рекламираме именно с насоченост към хора, целящи това подобряване на общото си здраве.

 

Какво казва медицината?

Медицински проучвания за съставките на Slim bear:

Джинджифил:
Проучване: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24615565/

Заключение от проучването: Тези открития предполагат, че добавките с джинджифил потискат затлъстяването, предизвикано от диета с високо съдържание на мазнини и може да бъде обещаваща адювантна терапия за лечение на затлъстяването и неговите усложнения.“

 

Проучване: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22538118/

Заключение от проучването: Консумацията на джинджифил подобрява термичния ефект на храната и насърчава чувството за ситост, без да се засягат метаболитните и хормоналните параметри при мъжете с наднормено тегло: пилотно проучване. 

 

Коприва:

Проучване: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28078249/

Заключение : Нашите резултати насърчават използването на хидроалкохолен екстракт от U. dioica като антиоксидант за допълнителна терапия на диабет, тъй като хидроалкохолният екстракт от U. dioica може да намали рисковите фактори за сърдечно-съдова честота и други усложнения при пациенти със захарен диабет.

 

Проучване: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24273930/

Заключения от проучванетоКопривата може безопасно да подобри гликемичния контрол при пациенти с диабет тип 2, нуждаещи се от инсулинова терапия.

 

Бяла бреза:

Проучване: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/birch-leaf-summary-public_en.pdf

Цитат от изявлението : „HMPC заключи, че въз основа на дългогодишната му употреба могат да се използват лекарства от брезови листа за малки проблеми, засягащи пикочните пътища (структури, които носят урина), за да се увеличи производството на урина, за да се постигне зачервяване на пикочните пътища“

 

Мурсалски чай:

Проучване: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32824863/

Цитат от изявлението: „Някои доклади сочат разлики в състава на чревната микрофлора на затлъстелите хора в сравнение с слабите. Биоактивните съединения от естествен произход с благоприятно и многостранно въздействие върху организма се използват по-често за профилактика и лечение на много метаболитни заболявания, включително затлъстяването. Sideritis scardicaтрадиционно се консумира като планински чай на Балканите за укрепване на организма и подобряване на настроението. Много доклади показват положителен ефект върху храносмилателната система, загуба на тегло и предотвратяване на инсулинова резистентност. Освен това той проявява антиоксидантна активност и противовъзпалителни ефекти.“

 

Жълт кантарион :

Проучване: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28064110/

Заключение: „За пациенти с лека до умерена депресия, жълт кантарион има сравнима ефикасност и безопасност в сравнение със SSRIs.“

Проучване: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27589952/

Заключение: „SJW монотерапията за лека и умерена депресия превъзхожда плацебо при подобряване на симптомите на депресия и не се различава значително от антидепресантите.„

 

Бял трън

Проучване: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25396404/

Цитат от проучването : „Наскоро, доказано е, че вещество от магарешки бодил притежава агонистични свойства на активирания от пероксизома пролифератор γ (PPARγ) агонист. PPARγ е молекулярната цел на тиазолидиндионите, които се използват клинично като инсулинови сенсибилизатори за понижаване на нивата на кръвната глюкоза при пациенти с диабет тип 2. Интересното е, че проучванията показват, че частичният агонизъм на PPARγ индуцира обещаващи модели на активност, като запазва положителните ефекти, приписвани на пълните агонисти, с намалени странични ефекти. В този преглед се обсъжда терапевтичният потенциал на бял трън при лечението на диабет и неговите усложнения. които се използват клинично като инсулинови сенсибилизатори за понижаване нивата на кръвната глюкоза при пациенти с диабет тип 2. Тиазолидиндионният тип PPARy лиганди е агонист с много висок афинитет на свързване. Този тип лиганд обаче демонстрира редица нежелани странични ефекти, поради което се налага търсенето на нови ефективни PPARγ агонисти.“

 

Проучване: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31973745/

Заключение : В това проучване демонстрирахме, че силибининът като противовъзпалителна терапия е потенциална алтернатива за управление на затлъстяването, както и свързаните с него усложнения. Освен това терапиите, базирани на силибинин, могат допълнително да се развият като ново лечение за управление на различни разстройства, причинени от възпаление.

 

Невен

Проучване: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19374166/

Цитат: При хроничен противовъзпалителен модел, използващ формалин, приложението на 250 и 500 mg / kg телесно тегло екстракт от невен предизвиква инхибиране съответно от 32,9 и 62,3% в сравнение с контролите. Установено е, че производството на TNF-алфа чрез култура на макрофаги, третирана с липополизахарид (LPS), е значително инхибирано от екстракта от невен. 

 

Мента:

Проучване: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23489975/

Заключения и изводи: Маслото от мента намалява IGP, проксималната фазова контрактилитет и апетита, с незначителен ефект върху стомашната чувствителност, тонуса, акомодацията и хранителната толерантност в здравето.

 

Илиян Найденов
Илиян Найденов@naydenov.fitness
Read More
Илиян Найденов е специалист по здравословно хранене и билки, и основател на марката The green bear. Той има дългогодишна кариера през която 3 пъти печели Държавното първенство по културизъм в България, издава 2 книги за грижа за здравето и създава 8-те билкови микса на марката.

2 thoughts on “Детокс чайове – действат ли наистина?

  1. Виктория Николова каза:

    Здравейте,пия чая вече 16 дена,но няма никакъв ефект,дали аз бъркам някъде?

    1. naydenov каза:

      Здравейте. Трябва да потърсите причината, защо организмът ви не се поддава на промяна. Как се храните? – опитайте да консумирате малки порции храна 4-5 пъти дневно. Пиете ли достатъчно течности? – опитайте се да приемате поне 2,5-3л течности на ден (половината в чай, другата половина вода). Имате ли движение? – необходимо е да циркулира кръв в мускулите на тялото, като за целта се изисква да се движите или да правите някакви упражнения ежедневно. Ако работите на бюро това е задължителен фактор, за да стимулирате блокирания метаболизъм да се задвижи. Друг важен фактор е стресът! Опитайте се да го намалите и да добавите 7-8 часа сън на денонощие. Оставаме на разположение за съвети при нужда! Поздрави и успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *