За здравето с Виктория

Диета и хранителни добавки при Паркинсон

Въведение

Болестта на Паркинсон представлява хронично невродегенеративно двигателно разстройство, което прогресира бавно при повечето хора. Състоянието се характеризира с дисфункция и смърт на жизненоважни нервни клетки в мозъка, наречени неврони. Мозъкът бавно спира да произвежда невротрансмитер, наречен допамин. С все по-малко и малко допамин човек има прогресивно намаляваща способност да регулира движенията, тялото и емоциите.

Хранене

  • Проучвания показват, че прилагането на диета на растителна и рибна основа е свързана с най-бавна прогресия на заболяването.
  • Препоръчват се пресни плодове и зеленчуци, ядки и семена, зехтин, за риба, вино, кокосово масло, пресни билки.
  • Препоръчва се средиземноморска диета, която намалява риска и прогресията при болестта на Алцхаймер.
  • Приемът на сладолед, кисело мляко и сирене се свързва с по-висока степен на прогресия на болестта на Паркинсон, което предполага и тяхното ограничаване.

Известни са няколко механизма как млечните влияят негативно:

– чрез понижение на пикочната киселина, а ниските й нива са свързани с по-холяма честота на болест на Паркинсон и по-бързото й прогресиране.
– известна е връзка между инсулинова резистентност и болестта на Паркинсон
– лактозна непоносимост, което може да доведе до чревно възпаление
– наличие на невротоксичен компонент или замърсител, например пестициди
– налице е връзка между Алуминий, Бисфенол А


Абсолютно противопоказен е метода на пържене на храната – липидната пероксидация води до образуване на алдехида акролеин, който се натрупва в допамин енергичните неврони

Помага за намаляване на стреса
Внимателно подбраните билки, сред които и семената от канабис (коноп), спомагат за драстично намаляване на стреса и тревожността.
За дълбок и спокоен сън
Сред състава на този чай ще откриете мента, маточина, валериана и още много билки, които доказано влияят на качеството на съня, като го правят по-дълбок и пълноценен.
Успокоява нервната система
Най-силното действие на Chill bear е неговото влияние върху нервната система. Чаят има силното свойство да успокоява и увеличава настроението.
Болкоуспокояващо действие
Семената от канабис (коноп) имат доказано болкоуспокояващо действие, а в комбинация с дузина полезни билки, Chill bear повлиява на този проблем повече от успешно.

Хранителни добавки

Добавките с доказани ползи в посока намаляване темповете на прогресия на болестта на Паркинсон са:

  • Коензим Q10
  • Рибено масло – Освен че действа като антиоксидант, DHA намалява възпалението, като намалява арахидоновата киселина и нейните метаболити.
  • Добавки с желязо са свързани с по-бърза прогресия на Паркинсон.
  • Куркуминът/куркумата трябва да се включи като подправка в готвенето поради антиоксидантните си способности!
Виктория Апостолова
Виктория Апостолова@victoriadiet.eu
Read More
Виктория Апостолова е член на екипа на The Green Bear от 2022г. Тя е Нутриционист и завършил магистър по "Храни, хранене и диететика" и успешен консултант при хранителни нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *