За здравето с Виктория

ФЕТ БЪРНЪРИ – Забързват ли метаболизма?

Въведение

„Фет бърнър“ е хранителна добавки, за която се твърди, че рязко повишава метаболизма на мазнините или разхода на енергия, нарушава усвояването на мазнините, увеличава загубата на тегло, увеличават окисляването на мазнините по време на тренировка или по някакъв начин причинява дългосрочни адаптации, които повишават метаболизма на мазнините.
Най-популярните съставки на един фет бърнър са: кофеин, карнитин, зелен чай, конюгирана линолова киселина, форсколин, хром, водорасли, фукоксантин.
Днес ще ги разгледаме една по една.

Кофеин

Кофеинът това е алкалоидно производно, намиращо се естествено в или добавено към различни храни и напитки. Консумацията на таблетки, съдържащи кофеин и хранителни добавки не трябва да се приравнява директно към консумацията на чай и кафе, особено от гледна точка на здравето.

Ранните проучвания показват, че погълнатият кофеин (кафе и чист кофеин), преди тренировка, значително повишава степента на окисление на мазнините, както и ефективността. Разработена е теорията, че кофеинът мобилизира мазнините и спестява мускулен гликоген, което води до повишаване на производителността.

Има проучвания, които показват, че кофеинът предизвиква краткосрочни термогенни ефекти. Това еднозначно показва, че кофеинът допринася за мастното изгаряне и по-високият калориен разход, ако е приет преди тренировка.

При медицинско проучване се установява, че приемът на кофеин (8мг/1кг) значително повишава скоростта на метаболизма в покой. С течение на времето се наблюдава понижаване на теглото, както на плацебо групата, така и на групата, приемаща кофеин при условие, че групата е била на диета!

Форсколин

  • Форсколинът се произвежда от индийското растение Coleus (Coleus forskohlii).
  • Форсколинът често се използва за повишаване на нивата на цАМП (цикличен аденозин монофосфат) при изучаването и изследването на клетъчната физиология.
  • След поглъщане на форсколин, това може да доведе до увеличаване на липолизата, позволявайки по-голямо окисление на мазнините.
  • Доказано е, че форсколинът може да стимулира липолизата в мастната тъкан при плъхове 21, 22. Има само едно проучване, което изследва ефектите на форсколин върху телесния състав и скоростта на метаболизма при хората. В това проучване 30 мъже със затлъстяване са били допълнени с форсколин (250 mg от 10% екстракт от форсколин два пъти дневно) в продължение на 12 седмици. След добавка на форсколин телесната мастна тъкан е значително намалена с -11,23%, в сравнение с -1,73% в групата на плацебо. Това намаляване на телесната мастна маса при поглъщане на форсколин е придружено от значително намаляване на процента на телесните мазнини от изходното ниво (35,17 ± 8,03% до 31,03 ± 7,96%).
Помага за намаляване на стреса
Внимателно подбраните билки, сред които и семената от канабис (коноп), спомагат за драстично намаляване на стреса и тревожността.
За дълбок и спокоен сън
Сред състава на този чай ще откриете мента, маточина, валериана и още много билки, които доказано влияят на качеството на съня, като го правят по-дълбок и пълноценен.
Успокоява нервната система
Най-силното действие на Chill bear е неговото влияние върху нервната система. Чаят има силното свойство да успокоява и увеличава настроението.
Болкоуспокояващо действие
Семената от канабис (коноп) имат доказано болкоуспокояващо действие, а в комбинация с дузина полезни билки, Chill bear повлиява на този проблем повече от успешно.

Фукоксантин

  • Фукоксантинът е каротеноид, който се намира в ядливи кафяви водорасли (Undaria pinnatifida). При проучвания върху животни е доказано, че дългосрочната добавка на фукоксантин може да доведе до загуба на тегло. Например, проучване на Maeda et al. 24 демонстрира, че фукоксантин (0,4% от телесната маса) или екстракт, който съдържа фукоксантин, води до значително намаляване на бялата мастна тъкан след 4 седмици. Механизмите може да са свързани с повишена регулация на митохондриалния отделящ протеин 1 (UCP1) 24, което би довело до увеличаване на разхода на енергия в покой. Въпреки това, 0,4% телесна маса при човека би се равнявало на 280 g фукоксантин на ден за средно 70-килограмов човек и би се считало за напълно нереалистична доза.

 

  • Според друго проучване ежедневното приложение на 600 mg екстракт, който съдържа 2.4mg фукоксантин на ден, води до значителна загуба на тегло в сравнение с плацебо след 16 седмици. Авторите също така съобщават за увеличаване на енергийния разход в покой, намаляване на съдържанието на мазнини в тялото и черния дроб и подобрения в плазмения липиден профил.
Виктория Апостолова
Виктория Апостолова@victoriadiet.eu
Read More
Виктория Апостолова е член на екипа на The Green Bear от 2022г. Тя е Нутриционист и завършил магистър по "Храни, хранене и диететика" и успешен консултант при хранителни нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *