Спорт с Илиян Найденов

Имаме главоболие – какво да пием?

От главоболие е страдал всеки и макар да има много видове медикаменти, които да го облекчат, чаша билков чай може да има същия ефект. В зависимост от мястото и интензитета на болката, имате шест варианта за действие.

Чаша ментов чай?

Според Националния здравен институт има няколко доказателства в подкрепа на това твърдение. Те касаят обаче масло от мента, което облекчава болка в зоната на челото при нанасяне. Този медицински продукт е в пъти по-силен от ментовия чай, но въпреки това и чаят притежава качества, за да се бори с главоболието. Повече за тези негови свойства може да видите тук. Добрата новина е, че ментовият чай няма странични ефекти и е подходящ за почти всеки човек.

Джинджифилът бори главоболието успешно

главоболие + чай

Джинджилифът се използва често в продукти, които подобряват здравето. Съдържа мощни оксиданти, които помагат да се тушира причината за главоболието. Изследване от 2014 година сочи, че консумацията му е почти толкова ефективна, колкото приемът на доза медикамент с активна съставка суматриптан, което се приема при силна мигрена.

Приема се, че чаят с джинджифил е безопасен дори за бременни жени. Въпреки това, консултирайте се с с вашия доктор, ако сте бременна или кърмите.  Трябва да говорите със специалист и ако имате проблеми с жлъчката или взимате лекарства за разреждане на кръвта.

Не сме забравили и лайката!

При болка и безсъние най-често първо прибягваме до лайката и не грешим! Изследванията все още не могат да докажат как точно лайката помага при главоболие, но в същото време не могат да успорят терапевтичния й ефект.

Има няколко случая, в които не е добре да приемате лайка. Тя може да предизвика алергична реакция, ако сте алергични към амброзия, хризантеми, невенчета или маргаритки. Трябва да говорите с вашия лекар преди да пиете чай от лайка, ако пиете лекарства за разреждане на кръвта. Лайката не е вариант и за тези, които наскоро са претърпели трансплантация на органи и мият медикаменти, които помагат на организма да не ги отхвърли.

Сладък корен за красива визия и крепко здраве

Чай от треска срещу мигрена

Това е билка с дълга история и много изследвания потвърждават нейното целебно действие. И не само – освен да лекува мигрената, счита се, че има и превантивна функция. Билката е противопоказна за бременни жени. Освен това може да предизвика раздразнение в устата – в такъв случай намалете листата от треска и увеличете водата.

Карамфил

Карамфилът е ценна подправка, счита се, че нейната родина е Индонезия, след което е била разпропстранена по целия свят. От векове нейната сила е да цери болката, включително и в главата. Това се дължи на антиноцицептивните му свойства. Те помагат болката да бъде овладяна.

Карамфилът съдържа вещества, които забавят заздравяването, затова ако приемате разредители за кръвта или скоро сте претърпели операция, обсъдете приема на този чай с вашия лекар.

Доказано! Детокс чайовете действат!

Чай от върбова кора

При болка и възпаления от хиляди години се използва кора от върба. Нейните предимства се дължат на активната съставка салицин. Химически тя е много подобна на аспирина, затова ако знаете, че не може да пиете аспирин, не посягайте и към този чай. Чаят от върбова кора може да е супер, но в никакъв случай не трябва да се консумира от деца, кърмещи или бременни жени. Той трябва да се избягва и от хора, които пият медикаменти, които разреждат кръвта.

Повишен апетит при бременност – как да се справите с вълчия глад?

Бременност и хранене: 11 топ храни за бременни

Някои специалисти са на мнение, че в случай на главоболие кофеинът трябва да се избягва. Причината е, че понякога може бързо да тушира неразположението, но при някои оплаквания всъщност може да влоши състоянието ви.

И ако след всичко това ви се е допила чаша чай – вижте кой е най-подходящия за вас тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *