Спорт с Илиян Найденов

Ходене за здраве: 10 ползи от редовните разходки

Ходенето е изключително приятна физическа активност, която оказва благоприятно въздействие върху целия ви организъм. Редовните разходки са подходящи за всяка възраст и физическа подготовка, безплатни са и се вписват лесно във всяка ежедневна рутина. Всичко, от което имате нужда, за да започнете да ходите, са удобни обувки и крачкомер, ако искате да проследявате броя на стъпките си – толкова е просто и лесно, а ползите за вашето здраве са невероятни.

Чрез ходене горите калории и отслабвате по-лесно    

Редовните разходки ще ви помогнат да горите калории, а по този начин и да постигнете целите си за отслабване или поддържане на здравословно тегло. Изгарянето на калории чрез ходене зависи от определени фактори: с какво темпо ходите, какво разстояние изминавате, по какъв терен ходите (равен или с наклон), колко тежите. Например ако ходите с умерено темпо половин час, може да изгорите до 150 калории, но може и да са повече, ако ускорите темпото и ходите по-дълго време. Разбира се, ефектът в процеса на отслабване неминуемо ще е по-голям, ако комбинирате разходките със здравословен режим на хранене и силови тренировки.

Ходенето укрепва сърцето

Превърнатото в рутина ходене пет пъти в седмицата по поне 30 минути на ден може да намали риска от сърдечни заболявания, като например коронарна болест на сърцето. Опасността от това ще намалее още повече, ако увеличите продължителността или изминатото разстояние на вашите разходки.

Разходките понижават нивата на кръвната захар

Краткото ходене след хранене може да помогне за понижаване на кръвната захар, а това е от огромна полза, ако страдате от диабет. Отделете си около 15 минути след всяко хранене и се поразходете около дома или офиса ви.

Ходете, за да забравите за болките в ставите

Тъй като ходенето помага за смазването и укрепването на мускулите, които поддържат ставите, редовните разходки са благоприятни за защита на ставите и най-вече на коленете. Движението осигурява значителни ползи за хората с артрит, защото намалява болката. А ходенето по 10 км всяка седмица може изначално да предотврати развитието на артрит.

За да подсилите имунната си система и вашето здраве, излезте на разходка

Честото ходене ще ви предпази от настинка или грип, тъй като поддържа имунните функции, а ако вече сте болни, разходките ще помогнат за облекчаването на симптомите на болестта, особено при инфекция на горните дихателни пътища.

Ходенето ще ви зареди с енергия

Ходенето подобрява потока на кислород през тялото. Освен това може да повиши стойностите на хормоните кортизол, епинефрин и норепинефрин, които помагат за увеличаване на енергийните нива. Ето защо излизането на разходка, когато сте уморени или сънени, може да ви даде доста по-добър енергиен тласък от едно кафе, особено ако проведете разходката си на открито. Сутрешната разходка е чудесен начин да се сдобиете с прилив на енергия, която ще ви държи през целия ден.

Защо са важни кардио упражненията?

Разхождайте се за добро настроение

Редовното ходене действа изключително благоприятно върху психичното здраве. Разходката ще ви помогне да се освободите от стреса, безпокойството, негативното настроение, а също може да облекчи симптомите на депресия или да намали риска от развитие на депресивни състояния. Наред с това, че намалява умората и ви зарежда с енергия, ходенето ще подобри значително настроението ви и ще повиши самочувствието ви. За да изпитате тези предимства, пробвайте три пъти в седмицата да ходите бързо поне за 30 минути.

Ходенето доказано удължава живота ви

Предвид многобройните ползи за вашето здраве, бързото ходене може да удължи живота ви и да подобри качеството му. Конкретно проучване разглежда връзката между ходенето с по-бързо темпо и водещи до смърт фактори, като сърдечно-съдови заболявания, рак и други общи причини. Според изследователите, участващи в него, рискът от смърт намалява с 20%, ако се движите със средно темпо. Ако пък предпочитате по-бързо, рискът намалява с 24%.

Честите разходки ще стегнат и оформят  краката ви

Редовното движение ще укрепи мускулите на краката ви. За най-добри резултати заложете на умерено до бързо темпо. Ще натрупате повече сила, ако ходите по наклонен терен, на бягаща пътека с наклон или просто изкачвате стълби. Комбинацията от ходене и допълнителни упражнения за укрепване на крака, като клякане и напади, ще ви осигури още по-стабилен мускулен тонус.

Чрез ходене ще проясните мислите си и ще сте по-креативни

Ходенето се оказва много простичък начин за проясняване на мислите ви и повишаване на креативността ви, и то докато сте физически активни, което е от значение за цялостното ви здраве. Докато се разхождате ще активизирате поток от нови, свежи идеи, ще намирате по-лесно решения за различни проблеми и ще сте по-фокусирани през деня, особено ако намерите време за сутрешна разходка на открито.

Как да започнете?

Ходенето не изисква нищо друго, освен чифт здрави, удобни обувки с добра опора на петата и свода. Изберете пешеходен маршрут, който да ви доставя удоволствие – това може да е живописно място за разходка близо до вкъщи, пътека в гората или покрай плажа. Възползвайте се от компанията на приятел, партньор или близък от семейството – докато разговаряте дори няма да усещате изминатото разстояние, а и ще се мотивирате взаимно.

Още по-полезно за вашето здраве ще бъде, ако успеете да превърнете ходенето в част от ежедневието си. Ако имате възможност да замените шофирането до офиса или докато изпълнявате ежедневните си задачи, непременно се възползвайте от нея. Ако това не е опция за вас, винаги можете да приложите някой хитър трик. Паркирайте по-далеч от офиса, за да си осигурите възможност да походите. Ако пък пътувате до работното си място с градски транспорт, слезте една или две спирки по-рано и изминете останалата част от пътя до офиса пеша.

Не забравяйте да се погрижите за своята безопасност. Практикуването на бързо ходене, особено ако е по неравен и наклонен терен, задължително изисква предварителна загрявка, за да елиминирате риска от нараняване. Разхождайте се по добре осветени места, пазете се от автомобилите, използвайте слънцезащитни продукти, за да се предпазите от слънчево изгаряне, носете удобни дрехи и винаги пийте много вода преди и след разходката, за да останете хидратирани.

5 съвета за подсилване на имунитета през грипния сезон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *