Спорт с Илиян Найденов

Как да започнете редовни тренировки: 5 фитнес съвета за начинаещи

Предимствата на редовните тренировки за вашето здраве са безброй – ще ви помогнат да поддържате на здравословно телесно тегло и мускулна маса, да намалите риска от хронични заболявания, ще ви заредят с енергия и добро настроение, ще подобрят психическото ви здраве, сънят ви и дори сексуалния ви живот. Ако сте решили да започнете да спортувате, но не знаете откъде да започнете, тук ще намерите всичко, което трябва да знаете.

И не забравяйте какво обещание сте си дали за тази нова година. Хващам се на бас, че повечето от вас са обещали, че от 2 януари, ще са хранят по-здравословно или ще се движат повече. Няма да питам колко от вас вече са го нарушили, а само ще дам няколко съвета, които да ръководят независимо какви са целите ви по отношение на теглото и спорта.

Как да започнете

Преди по-тежки и интензивни физически активности е изключително важно да се уверите, че нямате здравословни проблеми, за да избегнете нараняване по време на тренировка. Ако никога не сте тренирали или сте на възраст над 45 години, задължително си направете медицински преглед, за да сте наясно със своите ограничения. Като за начало се опитайте да следвате план, който включва лесни стъпки и цели, а след това може да продължите да надграждате върху него. По този начин ще сте по-успешни и мотивирани в процеса. Създайте си лесно приложим в ежедневието ви график, това ще превърне редовните тренировки в трайна рутина.

кардио+упражнения

Колко упражнения трябва да правите?

150 минути седмично е препоръчителният тренировъчен минимум. Важно е обаче да започнете с по-леки тренировки и постепенно да увеличавате трудността и продължителността им. Не забравяйте да позволявате на тялото си да почива, за да се възстанови от стреса при тренировките. Претренирането може да отслаби имунната ви система, да предизвика наранявания и хронична умора, или да увеличи риска от възпаления и хормонален дисбаланс.

Съвети за начинаещи във фитнес средите

1. Останете хидратирани – пиенето на течности през целия ден е от огромно значение за поддържане на здравословни нива на хидратация. Приемайте по малко течности по време на тренировка, за да работи тялото ви по-добре, а също и след тренировка за успешно възстановяване.

2. Оптимизирайте храненето си – балансираният хранителен режим върви ръка за ръка с тренировките. За отлични резултати по време на тренировка са ви необходими всички групи храни. Въглехидратите ви дават енергия преди тренировка, а след нея възвръщат запасите от гликоген и подпомагат усвояването на аминокиселините от мускулите, докато се възстановявате. Протеините изграждат мускулна маса, намаляват увреждането на тъканите и възстановяват мускулите след тренировка. За по-дълготрайна енергия е добре да приемате и здравословни мазнини, които ускоряват изгарянето на телесните мазнини.

3. Загрявайте – не започвайте тренировка, без да загреете. Така ще подобрите гъвкавостта си и спортните си постижения, но най-вече ще предотвратите наранявания.

 4. Охладете се – охлаждането след тренировка също е важно, защото помага на тялото да се върне в нормалното си състояние – нормализира циркулацията на кръвта и дишането, и може да ви предпази от мускулна болка.

5. Слушайте тялото си – ако усещате болка или дискомфорт по време на тренировките, спрете и си починете, преди да продължите. Неразумно е да се примирявате с болката, тъй като може да си причините сериозни наранявания. Следвайте ограниченията на тялото си и не се изхвърляйте с по-трудна или по-интензивна тренировка. Търсете съвети за начинаещи.

тренировки+фитнес

Как да останете мотивирани

Поставете си реалистични цели, така ще сте по-успешни в постигането им. Спрете се на тренировки, които са работещи за вас и не забравяйте да ги разнообразявате периодично, за да съхраните интереса си. Мотивацията ви ще се повиши, ако споделите  тренировките с приятел, с който да се подкрепяте и окуражавате в трудните моменти или да обменяте идеи. Ако си водите фитнес дневник, ще можете да проследявате напредъка си, а това е от значение за поддържане на мотивацията ви в дългосрочен план. Тя обаче се крепи най-вече на вътрешното ви желание за промяна и удоволствието, което изпитвате от тренировките. Не гледайте на тях като на задължение за фитнес, а ги превърнете в забавление.

Вижте още:

Защо са важни кардио упражненията? 9 топ ползи!

Как да не губите мотивация? 8 работещи съвета при отслабване!

13 храни при отслабване и диета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *