Защо са важни кардио упражненията? 9 топ ползи!

Примери за кардио са бягането, бързото ходене, колоезденето, футбола, плуването, а също така, когато сме се захванали със сериозно почистване или градинарство. Такъв тип дейности са свързани с насищане на кръвта с кислород, което от своя страна помага за изгарянето на мазнините. Това ги прави задължителни в рутината и на мъже, и на жени. Безопасни са и за децата. За възрастните умерени аеробни упржанения в рамките на поне 150 минути на седмица е минимумът, който се препоръчва от специалистите. А ако аеробните упражнения са от по-висока степен на интензивност като бягане или колоездене, това рейтът е поне 75 минути  седмично.

Защо кардиото е толкова важно?

1. Повече аеробни упражнения за здраво сърце

Американската сърдечна асоциация и кардиолозите горещо препоръчват аеробните упражнения на хора със сърдечни заболявания и такива в рисковата група. Причината е, че те укрепват сърцето и подпомагат работата му, за да изпомпва кръвта в тялото по-ефективно. Те влияят добре на хора с високо кръвно налягане, защото помагат за понижаването на стойностите му. Сваля и нивата на „лошия“ липопротеин с ниска плътност (LDL) в кръвта. От друга страна кардио заниманията повишават нивата на „добрия“ липопротеин с висока плътност (HDL).

2. Редовните кардио занимания понижават кръвното налягане и регулират нивата на кръвната захар

Ако целта ви е да понижите холестерола и кръвното налягане, стремете се да правите 40 минути аеробни упражнения с умерена до висока интензивност, 3 или 4 пъти седмично.

Извършено е проучване, в което са участвали хора с диабет тип 2, което показва, че движението, независимо дали е аеробно или анаеробно, може да има много добър ефект при подобни здравословни проблеми. Това не изключва и положителното влияние върху теглото.

3. Кардиото облекчава астмата

Аеробните упражнения могат значително да облекчат хората, които страдат от астма. Благодарение на тях е възможно пристъпите да са по-рядко и да не са толкова тежки. Все пак задължително се консултирайте с Вашия лекар, ако имате планове да засилите кардио тренировките.

4. Намалява хроничната болка

Ако имате хронична болка в гърба, може да опитате аеробни упражнения с по-нисъка интензивност като плуване. Подобни занимания могат също да ви помогнат да отслабнете, което  допълнително може да намали хроничната болка в гърба.

5. Кардио упражненията помагат и при проблеми със съня

Аеробните упражнения са чудесен начин без лекарства да подобрите съня си. В подкрепа на това твърдение е направено изследване с хора, които страдат от хронично безсъние. В рамките на 16 седмици те са спазвали редовна тренировъчна програма и са били обучени как да спазват хигиена на съня.  Резултатите показват, че след това активната група е имала по-продължителен и качествен сън, а през деня са по-жизнени. Важно е обаче кардиото да не се прави непосредствено преди лягане, защото може да попречи на заспиването след това. Направете така графика си, че да завършите комплекса си поне 2 часа преди да скочите в пижамата.

кардио+упражнения

6. Кардиото регулира теглото

Може би сте чували, че диетата и физическите упражнения са градивните елементи на отслабването. Но какво ще стане, ако се правят и аеробни упражнения?

В това проучване участници с наднормено тегло не променят диетата си, но включват и кардио в ежедневието си. С него горят между 400 до 600 калории, 5 пъти седмично, в продължение на 10 месеца. Резултатите показват значителна загуба на тегло – между 4,3 и 5,7 процента от изходното им тегло. Това важи и за мъжете, и за жените. Повечето участници са ходели или бягали на бягаща пътека.

Ако се придържате към тази формула, в зависимост от теглото и скоростта ви, може да се наложи да изминете пеша или да пробегнете до 4 километра, за да изгорите 400 до 600 калории. Ще подсилите ефекта, ако намалите допълнително калориите в менюто си.

кардио+упражнения

7. Укрепва имунната система

Учени от държавния университет в Пенсилвания са изследвали жени с активен начин на живот и такива, които водят по-заседнал. Заложени са им различни активности. Взима им се кръв преди, след и на различни интервали в дните и седмиците след тези упражнения. Резултатите показват, че редовните и умерени аеробни упражнения увеличават определени антитела в кръвта, наречени имуноглобулини. Това в крайна сметка укрепва имунната система. Тази група жени, които въобще не са тренирали, нямат подобрение във функцията на имунната система и техните нива на кортизол са много по-високи от тези в активните групи.

8. Кардиото помага на тялото и мозъчната дейност

Знаете ли, че мозъкът започва да губи тъкан след като навършите 30 години? Учените са открили, че аеробните упражнения могат да забавят тази загуба и да подобрят когнитивните резултати. Теорията е проверена с изследване и е доказано, че възрастните, които са в най-добра форма, показват по-малко изменения във фронталната, теменната и темпоралната област на мозъка.

9. Аеробните упражнения вдигат тонуса, но и настроението

Има достатъчно данни да се съгласим, че физическата активност влияе положително и на менталното здраве. Доказателство за това е проучване, в което хора, страдащи от депресивни състояния, ходят на бягаща пътека и правят почивки през определени интервали. Експериментът продължил десет дни. До един участниците в проучването твърдят, че симптомите им на депресия са намалени значително.

Вижте още:

Да стопим мазнините!

Здравословното хранене и 10 заблуди, свързани с него

Детоксикация на тялото в 9 стъпки

Категории

ПОСЛЕДНИ

НАШИЯТ INSTAGRAM

Нашите билкови миксове са сертифицирани и препоръчвани от лекари, НО действията на билките могат да бъдат притъпени посредством различни фактори. Винаги препоръчваме на клиентите си, стартирайки приема на чайовете ни, да се опитат да подобрят своите най-елементарни навици, за да виждат десет пъти по-добри резултати. Не сте задължени да тренирате с часове и да броите всяка калория, даже напротив, минимални усилия от ваша страна, ще ви донесат гарантирани резултати! Приемайте чая редовно, както е описано - два пъти дневно, опитайте да вложите минимални усилия от ваша страна и вижте резултата!

Нашите билкови миксове са сертифицирани и препоръчвани от лекари, НО действията на билките могат да бъдат притъпени посредством различни фактори. Винаги препоръчваме на клиентите си, стартирайки приема на чайовете ни, да се опитат да подобрят своите най-елементарни навици, за да виждат десет пъти по-добри резултати. Не сте задължени да тренирате с часове и да броите всяка калория, даже напротив, минимални усилия от ваша страна, ще ви донесат гарантирани резултати! Приемайте чая редовно, както е описано - два пъти дневно, опитайте да вложите минимални усилия от ваша страна и вижте резултата!

Количка
Започнете да пишете за да видите продукти

Кутии

Детокс

Намаления

Отслабване

СПЕЦИАЛНО ЗА ВАС

Запишете се за нашия бюлетин, за да получите 10% отстъпка и първи да получавате новите ни оферти.

* Можете да се отпишете по всяко време.
Политика за поверителност