Спорт с Илиян Найденов

Защо са важни кардио упражненията? 9 топ ползи!

Примери за кардио са бягането, бързото ходене, колоезденето, футбола, плуването, а също така, когато сме се захванали със сериозно почистване или градинарство. Такъв тип дейности са свързани с насищане на кръвта с кислород, което от своя страна помага за изгарянето на мазнините. Това ги прави задължителни в рутината и на мъже, и на жени. Безопасни са и за децата. За възрастните умерени аеробни упржанения в рамките на поне 150 минути на седмица е минимумът, който се препоръчва от специалистите. А ако аеробните упражнения са от по-висока степен на интензивност като бягане или колоездене, това рейтът е поне 75 минути  седмично.

Защо кардиото е толкова важно?

1. Повече аеробни упражнения за здраво сърце

Американската сърдечна асоциация и кардиолозите горещо препоръчват аеробните упражнения на хора със сърдечни заболявания и такива в рисковата група. Причината е, че те укрепват сърцето и подпомагат работата му, за да изпомпва кръвта в тялото по-ефективно. Те влияят добре на хора с високо кръвно налягане, защото помагат за понижаването на стойностите му. Сваля и нивата на „лошия“ липопротеин с ниска плътност (LDL) в кръвта. От друга страна кардио заниманията повишават нивата на „добрия“ липопротеин с висока плътност (HDL).

2. Редовните кардио занимания понижават кръвното налягане и регулират нивата на кръвната захар

Ако целта ви е да понижите холестерола и кръвното налягане, стремете се да правите 40 минути аеробни упражнения с умерена до висока интензивност, 3 или 4 пъти седмично.

Извършено е проучване, в което са участвали хора с диабет тип 2, което показва, че движението, независимо дали е аеробно или анаеробно, може да има много добър ефект при подобни здравословни проблеми. Това не изключва и положителното влияние върху теглото.

3. Кардиото облекчава астмата

Аеробните упражнения могат значително да облекчат хората, които страдат от астма. Благодарение на тях е възможно пристъпите да са по-рядко и да не са толкова тежки. Все пак задължително се консултирайте с Вашия лекар, ако имате планове да засилите кардио тренировките.

4. Намалява хроничната болка

Ако имате хронична болка в гърба, може да опитате аеробни упражнения с по-нисъка интензивност като плуване. Подобни занимания могат също да ви помогнат да отслабнете, което  допълнително може да намали хроничната болка в гърба.

5. Кардио упражненията помагат и при проблеми със съня

Аеробните упражнения са чудесен начин без лекарства да подобрите съня си. В подкрепа на това твърдение е направено изследване с хора, които страдат от хронично безсъние. В рамките на 16 седмици те са спазвали редовна тренировъчна програма и са били обучени как да спазват хигиена на съня.  Резултатите показват, че след това активната група е имала по-продължителен и качествен сън, а през деня са по-жизнени. Важно е обаче кардиото да не се прави непосредствено преди лягане, защото може да попречи на заспиването след това. Направете така графика си, че да завършите комплекса си поне 2 часа преди да скочите в пижамата.

кардио+упражнения

6. Кардиото регулира теглото

Може би сте чували, че диетата и физическите упражнения са градивните елементи на отслабването. Но какво ще стане, ако се правят и аеробни упражнения?

В това проучване участници с наднормено тегло не променят диетата си, но включват и кардио в ежедневието си. С него горят между 400 до 600 калории, 5 пъти седмично, в продължение на 10 месеца. Резултатите показват значителна загуба на тегло – между 4,3 и 5,7 процента от изходното им тегло. Това важи и за мъжете, и за жените. Повечето участници са ходели или бягали на бягаща пътека.

Ако се придържате към тази формула, в зависимост от теглото и скоростта ви, може да се наложи да изминете пеша или да пробегнете до 4 километра, за да изгорите 400 до 600 калории. Ще подсилите ефекта, ако намалите допълнително калориите в менюто си.

кардио+упражнения

7. Укрепва имунната система

Учени от държавния университет в Пенсилвания са изследвали жени с активен начин на живот и такива, които водят по-заседнал. Заложени са им различни активности. Взима им се кръв преди, след и на различни интервали в дните и седмиците след тези упражнения. Резултатите показват, че редовните и умерени аеробни упражнения увеличават определени антитела в кръвта, наречени имуноглобулини. Това в крайна сметка укрепва имунната система. Тази група жени, които въобще не са тренирали, нямат подобрение във функцията на имунната система и техните нива на кортизол са много по-високи от тези в активните групи.

8. Кардиото помага на тялото и мозъчната дейност

Знаете ли, че мозъкът започва да губи тъкан след като навършите 30 години? Учените са открили, че аеробните упражнения могат да забавят тази загуба и да подобрят когнитивните резултати. Теорията е проверена с изследване и е доказано, че възрастните, които са в най-добра форма, показват по-малко изменения във фронталната, теменната и темпоралната област на мозъка.

9. Аеробните упражнения вдигат тонуса, но и настроението

Има достатъчно данни да се съгласим, че физическата активност влияе положително и на менталното здраве. Доказателство за това е проучване, в което хора, страдащи от депресивни състояния, ходят на бягаща пътека и правят почивки през определени интервали. Експериментът продължил десет дни. До един участниците в проучването твърдят, че симптомите им на депресия са намалени значително.

Вижте още:

Да стопим мазнините!

Здравословното хранене и 10 заблуди, свързани с него

Детоксикация на тялото в 9 стъпки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *