подобряване на здравето

7 начина да повишите тестостерона си без медикаменти

Тестостеронът е жизнено важен за мъжете хормон. При юношите хормонът е от основните двигатели на физическите промени на тялото по време на пубертета, но с напредването на възрастта количеството тестостерон при мъжете започва да намалява. Ето защо поддържането на здравословни му нива е от значение за цялостното здравословно състояние, дори и за жените, въпреки че при тях хормонът присъства в много по-малки количества. Повишаването на нивата на тестостерон може да стане по естествен път, ето как:

1. Тренирайте редовно за здраве

Освен, че са ефективен начин за поддържане на добро здраве и предотвратяване на много заболявания, редовните тренировки могат да повишат и мъжкия хормон. Най-ефективни са тренировките за устойчивост, като вдигане на тежести и интервалните тренировки с висока интензивност (HIIT). Много важно е да се консулирате с Вашия инструктор за оптимални резултати и пълноценни тренировки в залата.

ВИЖТЕ НАШИТЕ СПОРТНИ АКСЕСОАРИ ТУК

2. Яжте протеини, мазнини и въглехидрати

тестостерон, хормон, витамин

Храната ви има огромно влияние върху нивата на тестостерон. Постоянното спазване на строги диета или преяждането могат да нарушат производството на мъжкия хормон. За да оптимизирате нивата на тестостерон, най-подходящо е пълноценното хранене, балансирано откъм протеини, въглехидрати и полезни мазнини.

Полезни източници на протеин – риба,не мазно месо, яйца, ядки, семена

Полезни източници на въглехидрати – пълнозърнест ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб, картофи, зеленчуци, плодове

Полезни източници на мазнини – зехтин, маслини, ядки, авокадо, мазна риба

3. Здравето е най-важно, намалете стреса!

Стресовите фактори значителното повишават нивата на кортизола. Хормоните кортизол и тестостерон са тясно свързани – когато единият се повишава, другият намалява. Кортизолът може да засили апетита и да доведе до системно преяждане и наддаване на тегло, което също афектира върху нивата на тестостерона. Фокусирайте се върху балансирано хранене, добър сън, редовна физическа активност, повече спокойствие и забавление, за да нормализирате количеството тестостерон.

4. Приемайте витамини и минерали

тестостерон, хормон, витамин

Витамин D е естествен ускорител на производството на тестостерон, затова се опитайте да събирате редовно слънчевите лъчи или приемайте витамин D под формата на хранителна добавка. Приемът на цинк и витамин В може да повиши качеството на спермата със 74%. Витамините А, С и Е също могат да повлияят положително нивата на тестостерона

5. Осигурете си качествен сън

Постигането на добър сън е също толкова важно, колкото диетата и упражненията. Според проучванията, хората, които спят само по 5 часа на нощ, имат спад от 15% в количеството тестостерон, а при тези, които спят едва 4 часа, нивата граничат с дефицит. Макар да ви се струва, че организмът ви се справя добре с по-малко сън, необходимо е да спите около 7-10 часа на нощ за дългосрочно здраве и стабилни стойности. Е, спомянате ли си кога за последно се наспахте добре?

6. Спазвайте здравословен начин на живот

тестостерон, хормон, витамин

Прекомерната употребата на алкохол или  използването на наркотични вещества, независимо дали с медицинска или развлекателна цел, може да потисне секрецията на тестостерон. За разлика от това смехът,  спокойствието и успехът могат да помогнат за повишаване на стойностите на хормона, затова се постарайте да присъстват редовно в ежедневието ви. Здравословният сексуален живот също е от съществено значение за регулирането на нивата на тестостерона. Нищо в големи количества не е полезно, но това май не важи за секса при мъжете, а вие какво мислите?

7. Използвайте лечебната сила на билките

Билките мурсалски чай и бабини зъби са сред най-доказалите се естествени средства за стимулиране производството на тестостерон. Тя може да повиши нивата на хормона с около 15%, а също така да понижи стойностите на кортизола с до 25%, което също е от значение. Джинджифилът също се счита за ефикасен, тъй като може да повиши количеството със 17%, а заедно с него и други ключови полови хормони. Има много литература по темата, която е подходяща за настолно четиво преди сън.

ВИЖТЕ КАКВИ БИЛКИ СМЕ ВКЛЮЧИЛИ В СПЕЦИАЛНИЯ НИ ЧАЙ ЗА МЪЖЕ ТУК

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *