За здравето с Виктория

Чревно здраве – какво трябва да знаем?

“Здравето се определя от микробиотата в нашето черво.
Всички болести започват от червото.”
-Хипократ

Layer-38.png

Важно е да знаете!

Чревните бактерии играят важна роля в регулирането на множество аспекти на метаболитни нарушения. Благодарение на поредица от експериментални изследвания са открити много от молекулярните механизми, чрез които диета, обогатена с ферментиращи диетични фибри (напр. пребиотици), е в състояние да намали увеличаването на телесното тегло, развитието на мастна маса, инсулиновата резистентност и приема на енергия.
Тънките черва съдържат много различно изобилие и състав на бактерии, с много по-динамични вариации в сравнение с дебелото черво. Въглехидратната ферментация е основна дейност на човешката чревна микробиота. Съществуват редица диетични стратегии за модулиране на състава или метаболитната/имунологична активност на човешката чревна микробиота: пробиотиците, пребиотиците и полифенолите са сред най-добре установените.
Счита се, че червата на бебето са стерилни или съдържат много ниско ниво на микроби преди раждането, така че колонизацията започва по време на раждането и продължава в постнаталния период. Основните фактори, повлияващи ранните колонизационни процеси, са начинът на родоразрешение, гестационната възраст при раждането, начинът на хранене (кърмене или изкуствено), хигиенните условия и експозицията на антибиотици.

Функции на чревната микробиота:
– Участва в защитата на организма срещу патогени
– Участва в синтез на витамини и минерали
– Има роля в обмяната на веществата
– Участва в развитието на имунната система
– Има роля при ставни заболявания, сърдечно съдови, бъбречни и
чернодробни

Изводите, които бихме могли да направим са:
1. Обръщайте внимание на здравето на вашите черва.
2. Приемайте достатъчно пробиотични храни – естествено ферментирали
зеленчуци, домашно кисело мляко например, хляб с квас
3. Бъдете спокойни, спортувайте
4. Приемайте повече пресни зеленчуци и плодове (повече фибри)
5. Избягвайте твърде мазни и преработени храни

Layer-11.png

Slim bear - detox tea

Намалява подутия корем

Част от билките в този чай, като мента,невен и др. имат успокояващо действие върху стомаха и червата. Това подпомага премахването на тежестта и подуването, които са често срещани при повечето жени.

Забързва метаболизма

Медицински проучвания са доказали, че джинджифилът, както и някои от останалите билки в Slim bear, повишават термогенезата и предизвикват процеси в тялото, водещи до забързването на метаболизма.
 
Изхвърля задържаната вода

Голяма част от билките в този микс подпомагат изхвърлянето на задържаната вода от тялото, като това допринася за намаляване на сантиметрите в талията, ханша и бедрата, и намаляване на теглото като цяло.

Виктория Апостолова
Виктория Апостолова@victoriadiet.eu
Read More
Виктория Апостолова е член на екипа на The Green Bear от 2022г. Тя е Нутриционист и завършил магистър по "Храни, хранене и диететика" и успешен консултант при хранителни нарушения.

One thought on “Чревно здраве – какво трябва да знаем?

  1. Олимпия каза:

    Страхотна статия! Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *