За здравето с Виктория

Синдром на поликистозните яйчници – 2 част

Какво научихте в част 1

– Чести симптоми 

– Причини за СПКЯ

– Научна информация

Хранителни фактори

    • Намаляване на калоричното съдържание на диетата. Въвеждане на нискокалорична диета с нисък гликемичен индекс – Диетите с нисък ГИ намаляват хомеостазния модел за оценка на Инсулинова резистентност или т.нар HOMA индекс, намаляват инсулина на гладно, общия холестерол и триглицеридите, обиколката на талията и общия тестостерон в сравнение с диети с висок ГИ.
      В допълнение, включването на храни с нисък Гликемичен индекс, увеличаване на физическата активност и добавяне на омега-3 увеличават нивата на HDL холестерола, както и синтеза на глобулин, свързващ половите хормони (т.нар SHBG) и водят до намаляване на телесните мазнини.
      Храненето, богато на α-линоленова киселина, каквато се съдържа в лененото масло, оказва благоприятен ефект върху синдрома на поликистозните яйчници.
      Доказани са ефектите на разтворимите диетични фибри върху SCFA (късоверижни мастни киселини). Те се произвеждат от чревния микробиом и намаляват риска от възпалителни заболявания, диабет тип 2, затлъстяване, сърдечно съдови заболявания.
      Диетите с нисък ГИ могат да повлияят на хормоните, регулиращи апетита, включително грелин и глюкагон. Храните с нисък ГИ намаляват грелина и повишават глюкагона при жени със СПКЯ.
      Кетогенната диета, която ограничава консумацията на общи въглехидрати в полза на растителни мазнини, подобрява менструалния цикъл, намалява кръвната захар и телесното тегло, подобрява чернодробната функция при жени със СПКЯ, които са били със затлъстяване.

БИЛКИ

Допълването на диетата с антиоксиданти и билки е много ефективно в борбата с хроничното възпаление – КУРКУМА
За подобряване на чернодробната стеатоза – БЯЛ ТРЪН, който се съдъра в Slim bear – detox tea
За подобряване на чревна дисбиоза – ПРОБИОТИЦИ

Симптомите и причините за СПКЯ ВИЖТЕ В ЧАСТ 1

Физическа активност

Анализи установяват, че подобренията в здравните резултати зависят повече от интензивността на упражненията, отколкото от тяхното времетраене
Резултатите от този анализ подкрепят използването на упражнения като част от терапията и че упражненията с висока интензивност могат да имат най-голямо въздействие върху кардиореспираторната резистентност, инсулиновата резистентност и телесния състав.
Интензивните аеробни упражнения и тренировките, използващи съпротивление (например ластици) водят до подобряване на инсулиновата чувствителност
Минималната аеробна активност на седмица трябва да бъде 120 минути.

Сън и неговото значение

Разстройствата на психичното здраве са силно разпространени в случаите на СПКЯ, които са свързани със значително по-чести състояния на тревожност и депресия, както и нарушения на съня.
Нарушенията на съня оказват влияние върху етиологията и развитието на тревожността и депресията, наблюдавани при СПКЯ.
Липсата на сън е свързана с повишен риск от ИР, затлъстяване и диабет тип 2.
Основният хормон на епифизната жлеза, мелатонин, участва в регулирането на циркадния ритъм. През последните години се наблюдава, че при пациенти със СПКЯ намаляват нивата на мелатонин във фоликуларната течност.
Мелатонинът е силен антиоксидант и ефективен уловител на свободните радикали, който защитава фоликулите на яйчниците по време на узряването им.

Хранителни добавки

По-голямата част от жените със СПКЯ следват неправилно балансирана диета, включваща дефицити на фибри, омега 3, калций, магнезий, цинк и витамини (фолиева киселина, витамин С, витамин В12 и витамин D). Стига се до излишък от хранителни вещества като захароза, натрий, общи мазнини, наситените мастни киселини и холестерол.

Доказано е, че недостигът на витамин В3 е свързан с развитието на възпалителни състояния, водещи до повишен риск от сърдечно-съдови синдроми.
Доказано е, че лечението с метформин е допълнително свързано с дефицит на тиамин и кобаламин. Затова е важно те да се приемат с храната или ако лекуващият лекар прецени да се добавят под формата на хранителни добавки.
Набавянето на Коензим Q10 има благоприятен ефект върху възпаленията
Витамин D индиректно влияе върху метаболизма на въглехидратите.
Комбинираната добавка на магнезий, цинк, калций и витамин D е довело до намаляване общия тестостерон.
Комбинацията от витамин D и рибено масло намалява параметрите на възпалението в тялото (серумен С-реактивен протеин (CRP), понижаване на гените на интерлевкин (IL)-1) и общите нива на тестостерон и има благоприятен ефект върху параметрите на психичното здраве
Мио-инозитолът е толкова ефективен, колкото метформин за подобряване на клиничния и метаболитен профил на жени със СПКЯ.
Инозитолът повишава инсулиновата чувствителност, нормализира андрогените в кръвта, подобрява гликемията.
Инозитолът има потенциал да възстановя спонтанната овулация и да подобри плодовитостта при жени със СПКЯ.

Виктория Апостолова
Виктория Апостолова@victoriadiet.eu
Read More
Виктория Апостолова е член на екипа на The Green Bear от 2022г. Тя е Нутриционист и завършил магистър по "Храни, хранене и диететика" и успешен консултант при хранителни нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *