За билките, За здравето с Виктория

Бял трън – влияние и ползи

Въведение

Белият трън е една от най-търсените и доказани в своите ползи билка. В алтернативната медицина и билкарството той се използва под формата на билка за чайове, извлек, есенции, масла и хранителни добавки. Първата употреба на белият трън е заради неговите хепатопротекторни и антиоксидантни действия. Извлекът от бял трън е богат на силимарин.
Силимаринът е именно активният компонент на тази билка, който носи неговите ползи!

Свойства

✅ Детоксикира черния дроб
✅ Имуномодулиращи
✅ Противовъзпалителни
✅ Антиоксиданти
✅ Защитен ефект върху панкреаса
✅ Защитен ефект срещу токсините от околната среда
✅ Намалява акнето

ВИЖ всички наши продукти ТУК

още информация

Силимаринът има свойство да извлича свободните радикали и да увеличи концентрацията на Глутатион като по този начин се използва при хепатит/чернодробна цироза. Редовната консумация на бял трън под различна форма може да послужи като превенция срещу проблеми със здравето, затлъстяване и задържане на токсини.

 

Какво казва медицината?

Медицинско проучване: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25396404/

Цитат от проучването : „Наскоро, доказано е, че вещество от бял трън притежава агонистични свойства на активирания от пероксизома пролифератор γ (PPARγ) агонист. PPARγ е молекулярната цел на тиазолидиндионите, които се използват клинично като инсулинови сенсибилизатори за понижаване на нивата на кръвната глюкоза при пациенти с диабет тип 2. Интересното е, че проучванията показват, че частичният агонизъм на PPARγ индуцира обещаващи модели на активност, като запазва положителните ефекти, приписвани на пълните агонисти, с намалени странични ефекти. В този преглед се обсъжда терапевтичният потенциал на бял трън при лечението на диабет и неговите усложнения. които се използват клинично като инсулинови сенсибилизатори за понижаване нивата на кръвната глюкоза при пациенти с диабет тип 2. Тиазолидиндионният тип PPARy лиганди е агонист с много висок афинитет на свързване. Този тип лиганд обаче демонстрира редица нежелани странични ефекти, поради което се налага търсенето на нови ефективни PPARγ агонисти.“

Медицинско проучване 2: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31973745/

Заключение : В това проучване демонстрирахме, че силибининът като противовъзпалителна терапия е потенциална алтернатива за управление на затлъстяването, както и свързаните с него усложнения. Освен това терапиите, базирани на силибинин, могат допълнително да се развият като ново лечение за управление на различни разстройства, причинени от възпаление.

Виктория Апостолова
Виктория Апостолова@victoriadiet.eu
Read More
Виктория Апостолова е член на екипа на The Green Bear от 2022г. Тя е Нутриционист и завършил магистър по "Храни, хранене и диететика" и успешен консултант при хранителни нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *